top of page
Søk
  • Steve Antonsen

Dyrebeskyttelsen på kattejakt i SkotselvAv Roy Hansen,  12.09.19

Fire små sultne kattunger slo seg ned på verandaen til Tove Holm Teigen i Skotselv. Men da Dyrebeskyttelsen i Kongsberg kom for å fange dem, var de borte. Bare et lite «nøste» av en kattunge var å se - men den forsvant i stor fart inn i krattet.

Unni Merete Skjemstad fra Hokksund bruker all sin fritid på hjemløse katter gjennom Dyrebeskyttelsen på Kongsberg.

Unni Merete Skjemstad fra Hokksund er lidenskapelig opptatt av katter. Men ikke hvilke som helst katter. Som nestleder i Dyrebeskyttelsen på Kongsberg og en av de som bygde opp Kattehuset der, er det å ta vare på villkatter og andre som er dårlig behandlet, noe som opptar henne mer enn noe annet.

Hun har jobbet med dette i tre år på Kongsberg og har Eiker, Kongsberg og helt til Notodden som henteområde. Før det var det åtte år i Dyrebeskyttelsen i Drammen. Det blir mange kilometer og mye fritid som går med. Vel 20 timer i uka bruker hun på denne «jobben». For her snakker vi om en halv stilling med ulønnet arbeid.

Satte opp felle Hjemme hos Tove Holm Teigen var det altså fire små nydelige nøster av noen kattunger - trolig typen skogskatt. Men særlig menneskevante var dem ikke. Sultne var de imidlertid og Tove satte ut knust hundemat og melk til de fire. I tillegg fikk de sin egen store pappeske på verandaen til beskyttelse mot vær og vind.

Men Tove kan ikke ha dem her. Hunden på innsiden av glassdøra er heller ikke veldig interessert i å ha dem der. Sånt kan det bli bråk av. Derfor ringte hun Unni i Dyrebeskyttelsen og i dag ble det satt opp en felle slik at de kan få kontroll på kattungene.

Unni hadde allerede sikret et fosterhjem til de fire. Det sto klart til å ta dem imot om de skulle være så heldige å få fanget dem i dag, men det skjedde altså ikke.

I Dyrebeskyttelsen på Kongsberg er det et styre på syv og rundt 30 frivillige som jobber på Kattehuset. I tillegg er det en rekke fosterhjem rundt om i distriktet som tar seg av hjemløse eller forsømte katter.

Kostbar drift - Nå har vi bare fem katter på huset, men kapasiteten er på 12-15 dyr. I tillegg kommer de som er i fosterhjem. Sommeren er høytid for herreløse katter eller de som bare blir overlatt til seg selv. Vi hadde så mange som 30 dyr denne sommeren og det blir store summer i veterinærkostnader, forteller Unni Merete Skjemstad.

Selv om alt skjer på frivillig og ubetalt arbeid fra dyrebeskyttelsens side, koster det med vaksinering, shipping og ikke minst sterilisering av kattene. Veterinærkostnadene dreier seg om flere tusen pr. dyr. Derfor tar de 1.000 kroner pr. katt som blir omplassert for å dekke inn noe av kostnadene.

- Vi er heldige som har mange Grasrotgivere gjennom Norsk Tipping og fikk i fjor inn 180.000 kroner på denne måten. Men behovet er det dobbelte og vi håper de 500 giverne vi har i dag vil doble seg i løpet av ett års tid, sier Unni.

De har egen Facebookside og holder på med siste innspurt på en egen hjemmeside slik at publikum skal få et bedre innblikk i hva de arbeider med og viktigheten av å hjelpe herreløse katter.


Unni Merete Skjemstad og Tove Holm Teigen håper de greier å lure kattene inn i fella slik at de kan komme til et fosterhjem og bli litt mindre ville enn de er i dag. Kattene er små nøster og ikke mange ukene gamle og trenger sårt litt hjelp av oss mennesker, sier de to.102 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Tysk Katt i Kongsberg

Av Tonhild S. Strand Publisert:25. september 2019, kl. 07:48 (Laagendalsposten) En katt som var merket med en tysk chip ble funnet i Kongsberg i går. Det var de som jobber ved kattehuset som ringte po

Comments


bottom of page